EN/BG 

 

Банско е основан през X век върху старо тракийско селище. През ХVIII век е бил преуспяващо място, средище на занаятчии, хора на изкуството и търговци. Местната иконописна и дърворезбарска школа са сред най-влиятелните в страната.

Днес, Банско определено е сред перлите в туристическата корона на България. Този очарователен, самобитен град се намира в долината на Места, която е обградена от три планини: Рила, Родопите и Пирин. Последната е увенчана с 2,914 метровия връх Вихрен и представлява внушителен алпийски фон за града. Климатът на Банско е силно повлиян от планината и се характеризира със сравнително кратко лято и дълга зима със средно 160 дни със снежна покривка. Както и в останалата част на страната, в Банско се чувства упадъка на големите държавни предприятия, но туризма, ските и планинските преходи компенсират частично стагнацията. Типичните за града стари къщи от камък и дърво сега са превърнати в уютни механи и малки семейни хотели.

  • Забавления

В Банско е организирано перфектно обслужване на кабинкова въжена линя Doppelmayer гондола за 8 души, пет 4-седалкови лифта последен модел Doppelmayer, един 3-седалков лифт Poma, шест ски влека и десет детски ски влека с обща дължина от 26 км.

Въпреки че Банско е най-популярен заради възможностите за ски, планински преходи и скално катерене, градът има богата история и култура, с близо 150 забележителности в околностите. Музейният комплекс (отворен понеделник – петък, от 9 до 12 и от 2 до 5) включва Исторически музей, къщите музеи на Никола Вапцаров, Велян Огнев и Неофит Рилски, експозиция на икони и музей с праисторическа сбирка от близкото село Еленица. Двете църкви в града също заслужават специално внимание, както и комплекса от възрожденски къщи.

Нощният живот в Банско е по-скоро типичен за малко градче, отколкото за голям ски курорт, макар че провеждания от скоро джаз фестивал (една седмица в средата на август всяка година) привлича известни български и международни изпълнители.

  • Околности

Повечето от посетителите на Банско са така покорени от града, че им е трудно да го напуснат. За онези, които все пак успеят да се откъснат, има чудесни възможности за планински преходи в Пирин: хижите “Вихрен” и “Бъндерица” (съответно на 14 и 17 км от Банско) са удобни междинни спирки за еднодневни или по-дълги преходи. За повече информация можете да се свържете с туристически клуб Елтепе (тел. 07443/22 71).

Близките села Баня и Добринище имат бани с топла минерална вода от местните извори. Добринище разполага и със ски писта, която не е толкова добре развита и поддържана като Шилигарника. Открит двуседалков лифт тръгва от хижа “Гоце Делчев”, на 11 км южно от Добринище и качва туристите в планината до хижа “Безбог”, намираща се на височина 2,239 метра.

Разлог, най-големият град в региона, е доста индустриализиран и далеч не предлага толкова възможности за туризъм, колкото Банско. Все пак, в града има над 40 културни паметници, включително няколко стари църкви и възрожденски къщи. Заслужава си да отбележим ежегодните кукерски празненства и събора “Пирин пее”, който се провежда в месността “Предела” през август на всеки две години (следващия е през 2001 г.). Това е едно от най-забележителните събития, свързани с българския фолклор, тъй като на него се стичат изпълнители – певци, танцьори и музиканти, от целия пирински край.

  • Как да стигнете до там

Пет пъти дневно от автогара Овча купел в София пътуват държавни автобуси (около 5 часа път); частни фирми като Транс 5 тръгват от автогарата до хотел “Принцес” (3 часа път). През зимата, софийски туроператори предлагат пакети за ски-туризъм, които включват и организиран транспорт.

© Viks&Co