EN/BG 

Страната на розите, България, е една малка държава с антична култура , живописна красота , приветливи хора, гостоприемство и сърдечност. Намира се в централната част на Балканския полуостров , на двете страни на Балканите, откъдето полуостровът носи името си. На север р. Дунав я дели от Румъния , а на изток граничи с Черно море. На запад граничи със Сърбия и Македония , на югоизток с Турция , а на юг с Гърция.

България – страна на красивата природа , перфектното място за вашата лятна или зимна почивка. Може би малко хора знаят , че българското крайбрежие се простира на 370 км и е известно с фантастичните си пясъчни плажове , нареждащи се между най-добрите в Европа.
Бистрата и спокойна морска вода , с ниско съдържание на сол и без наличие на опасни риби и др животни , е предпочитана за плуване и гмуркане. По време на летния сеозон , продължителността на слънчевото греене е повече от 300 часа и няма нищо чудно , че Древните гърци са наричали това море –„ гостоприемното море” .

България се намира на Балканския полуостров в югоизточната част на Европа. Столицата й е София. Населението е около 8 млн , а официалният език е Български. Въпреки малкия си размер , територията на страната е доста различна – от високи планини до големи , равнинни области. Климатът е мек континентален и благодарение на специфичното географско положение , изпитващо влиянието на Средизмено море , флората и фауната са много разнообразни. До България можете да стигнете със самолет , кораб , влак или автобус, чрез организирано или индивидуално пътуване.

Нациолналната парична единица е Лев. Има монети от 1,2,5,10,20,50 стотинки и 1 лев и банкноти от 2,5,10,20,50 и 100 лева.

Мелодични песни и красиви гласове, ритмични танци и светли шарени национални носии – просто трябва да видите, усетите и преживеете българския фолклор.

Днес по цялата територия на България могат да бъдат видяни уникални паметници на културата на различна възраст и от различни култури , 11 от тях са включени в списъка на ЮНЕСКО – списък на националното природно и културно наследство. В България има много други както духовни така и материални изкушения, както и националната кухня и напитките в типичните уютни български ресторанти и механи. Ще бъдете изкушени от изобилието на плодове и зеленчуци , прясно месо , вкусни постни ястия , хубави бели и червени вина, палачинки с мед, баклава и последно, но не и по значение – известното българско кисело мляко.

Така че, не пропускайте да посетите България, страната на удоволствията, където празненството на природата и културата никога не свършва ! Изживейте го ! Приятна и щастлива ваканция !

© Viks&Co