За нас

Фортуна е жилищна сграда, която е предпочитана заради добрата си локация и гостоприемство. Тук можете да намерите не само място за вашия престои  в града но и лично отношение и предложения за вашето приятно прекарване. Ние правим това, за да ви покажем не само този аспект от града, които очаквате да видите но и много повече.

България
Банско
Пирин

Туристически маршрути

Туристическите маршрути в района на Банско са многобройни. Има възможност за най-различни преходи. Местните планински водачи ще ви придружат до най-тудните от тях, а по-лесните можете да видите сами и маркировките на маршрутите ще ви помагат. В района има около  20 маркирани маршрута за пешеходен туризъм с обща дължина от 370 километра, различно времетраене и трудност. Пресичането им дава възможност многобройни варианти за разнообразяване на преходите.

Немаркираните  маршрути са много, но за тях планинарите предупреждават неопитни туристи да не тръгват сами, а да са придружени от  планински водач. В последните години са разработени и много популярни  образователни пътеки, по които специалисти запознават туристите с растителния и животински свят на района. Има и такива, които са пригодени за инвалиди. 

Ето едни от най популярните маршрути:

  • Байкушевата мура и ез. Окото (2200м) – продължителност на прехода 1.5 – 2 часа, ниска степен на трудност., може без водач.
  • Езера Окото, Рибно и Муратово – продължителност на прехода 3 – 4 часа, средна степен на трудност. може и без водач.
  • Вр. Вихрен и Кончето – продължителност на прехода 6 – 7 часа, висока степен на трудност..С водач.
  • От хижа Вихрен през Василашките езера до хижа Дамяница – продължителност на прехода 4 – 5 часа, висока степен на трудност.С водач
  • От хижа Безбог през Валявишките езера до хижа Дамяница – продължителност на прехода 4 – 5 часа, висока степен на трудност.С водач
  • Хижа Безбог и Попово езеро – продължителност на прехода 3 – 4 часа, средна степен на трудност.

Един от емблематичните планински турове  са подстъпите към седловината Кончето. На места пътеката се свива до 50 сантиметра. От 1963 година на известната седловина в Пирин епоставено  метално въже, а от  1969-а в югозападните склонове има почти козя  пътека. Планинарите разказват, че до преди парапета, туристите преминавали с възсядане  и от там идвало името Кончето.

  • Североизточните склонове на Кончето са отвесни стени по около 400-500 метра. 
  • Поход до Байкушевата мура е друг популярен маршрут.

Тя е на повече от 1300 години и това я наражда сред най-старите дървета в света. Намира се на около 8 километра от Банско,  Нейната обиколка е 7.80 метра, диаметърът – 2.48, а височината – 26 метра. Байкушевата мура има интересна история. Тя е открита и датирана в далечната 1897 година, когато районът още е бил под турско робство от Константин Байкушев – виден царски лесовъд, получил образованието си в Чехия и Германия. Той е бил натоварен от цар Фердинанд да проучи горските масиви в Пирин, към които царя е имал голяма слабост. От Цариград е взето специално разрешение, екипа е бил придружаван от турски войници. Сред дребна растителност, току раззеленила се след голям горски пожар се извисявала мура, оцеляла като по чудо. Специално от Германия е доставен преслеров свредел, с който през  1897-а са преброени 1200 годишни кръга на дървото. Мурата била оградена, и пазена.

Безименния град

През 2003 година на 4 км от Банско при разчистване  терена, за да се възстанови параклис в  местността „Свети Никола“ хората  попадат на зидове, останки от древно строителство. И така случайно е открита раннохристиянска базилика, строена в края на 4 век. Започват разкопки и така  се появява и некропол, а след него археолозите попадат на големия тракийски град. А след тракийската крепост започват да се появяват следи от човешка дейност и улегнал живот от преди 4 500 – 5000 години. Според учените  това са предците на траките. Така е разкрит голям древен тракииски град – крепост. Никъде в познатите ни архиви и легенди не се споменава за този град и затова той е наречен Безименния град.

На това място в последващите  разкопки  излизат културни пластове от човешка дейност през различни епохи – от Късното средновековие, до 4500-5000 години назад.

Интересно е, че тук в отделни земни  пластове са намерени вещи и монети от различни периоди – от 4 век преди Новата ера, до 18 век от Новата ера. Което идва да покаже, че мястото  е било обитавано през всичките тези векове. Намерени са много  украшения като доказателство, че населението тук е било заможно.

Самият град е изграден върху скала, която от три страни е отвесна с височина над 100 метра, което го прави непристъпен. Крепостната  стена е  от обработени големи камъни е с дебелина 1.20 м.

В района със запазена височина до 3 м. и дебелина – 0.65 м са открити основи на крепост. Извън крепостния зид също също е имало селище. Археологическите разкопки са открили копия, брадви, стрели, ножове, украшения – обеци, пръстени, гривни и т.н.

Голф

На 10 км от Банско ще намерите  всичко необходимо за Вашето голф изживяване. Пирин Голф ви предлага Шампионски тип игрище с 18 дупки (пар 72), носещо името на Ian Woosnam – капитан на Европейския отбор за Райдър Къп 2006. А също и торо игрище с 5 дупки, наречено Pirin Pine, заради заобикалящата го естествена среда.

Запалените голфъри могат да практикуват и усъвършенстват ударите си в една от най-младите  голфно амбициозни  академии в Источна Европа. Голф  кадемията е изцяло оборудвана с най-модерна видео техника за тренировки на начинаещи и напреднали (Scope; S&M Putt).

Ски

 Банско  е един от най извстните ски курорти. В съзнанието и в бита на местните хора  градът и планината са  едно и също нещо,те са неразривно свързани. Зимите в Банско са били по-дълги и по-снежни. Затова и най-естественият спорт тука са ските. През лятото на 1986 година започва строителството на ски курорт Банско и същата година  са завършени лифтът на „Църна могила”, влекът и пистите на Платото. Повече от 2000 банскалии взимат  участват в изграждането на пистите до в.”Тодорка”. Построени са 2 нови писти – Балканиада и Платото, писта за бягане на Бъндеришка поляна, със стрелбище за биатлон и ролбан, чайната на Шилигарника. През 1987 -1988 година в Банско се провежда Европейска купа по ски за мъже, а през 1989 за жени. И така ски елитът на цяла Европа вече познава Банско. Това е началото. Сега Банско е модерен ски център.

Тук човек може да се научи да кара ски по леки писти и да се спусне по пистите по които карат световните ски звезди. Със сигурност ще се влюбите в този спорт тук. За най-малките има даже детска ски градина, детски влекчета, пътека-въртележка. Защото историята на ските в Банско е започнала отдавна. На ски училище в Банско могат да отидат и малки, и големи. Обучението по ски и сноуборд е с възможности както за индивидуални уроци, така и за групови.